Blog: Vanaf dag 1 op orde: starterstips waar je écht wat aan hebt

Als starter komt er veel op je af dat nieuw voor je is. Met deze tips voor startende ondernemers voorkom je veelgemaakte fouten die je later geld kosten.

1. Denk twee keer na over je uurtarief

“Goedkoop is duurkoop” is een bekend gezegde voor spullen die snel na de aankoop kapotgaan. Hetzelfde geldt gespiegeld voor het uurtarief dat je vraagt. Als je te goedkoop werkt, ben je uiteindelijk duur uit, doordat je veel harder moet werken voor een okay inkomen. Bovendien moet je geld opzij zetten voor belastingen: bruto is niet netto. Laat je niet afbluffen door een opdrachtgever en neem de tijd om rustig door te rekenen of je onder aan de streep voldoende overhoudt.
Een tweede valkuil is het begroten van het aantal uren: ook hier hebben opdrachtgevers de neiging om het werk te optimistisch voor te stellen of tijdens de klus met extra wensen te komen. Daarom deze twee tips:
  1. Ben niet bang om te onderhandelen. Met deze rekentool bereken je je uurtarief.
  2. Houd je uren bij:
    • Om sterker te staan als je opdrachtgever met extra wensen komt.
    •  Zodat je bij volgende klussen beter kan inschatten hoeveel werk de opdracht is. Zodat je geen onbetaalde uren draait.

2. Zet vanaf dag 1 een (financiële) administratie op

De meeste starters sturen hun financiën op basis van het banksaldo. Daarmee verlies je al snel het overzicht. Als je gaat ondernemen is het belangrijk om verder vooruit te kijken. Een (simpele) boekhouding biedt belangrijke informatie waarop je kunt sturen, zoals:

  • De facturen die nog openstaan.
  • De btw die je aan het eind van het kwartaal moet betalen.
  • De omzet die je hebt gedraaid
  • Het bedrag dat je opzij hebt gezet voor je aanslag inkomstenbelasting.
  • De buffer die je hebt (na aftrek van verwachte belastingen en lopende kosten).
  • En niet te vergeten: je voorkomt dat je achteraf de bonnetjes van alle uitgaven bij elkaar moet zoeken. Tijdwinst dus!

Let op! Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek en startersaftrek moet je voldoen aan het urencriterium (minimaal 1225 uur per kalenderjaar). Je uren moet je dus bijhouden. Daarbij gaat het om álle uren die je aan je onderneming besteedt, ook de tijd die je aan je administratie besteedt of aan marketing.

3. Neem je belastingaangifte serieus

Als ondernemer krijg je te maken met btw en de aangifte omzetbelasting. Minimaal vier keer per jaar, na afloop van het kwartaal moet je aangifte doen, zélfs als je niets hebt aan te geven of hoeft te betalen. Neem dat serieus: als je te laat bent, krijg je de eerste keer een waarschuwing. De keer erop dat je te laat bent, volgt een eerste boete.
Tip! Je aangifte inkomstenbelasting moet je voor 1 mei indienen. Via het ondernemersportaal van de Belastingdienst kun je uitstel vragen.

4. Regel je aansprakelijkheid

Als je gaat zakendoen, loop je risico’s. Schade die je bij het uitoefenen van je beroep maakt, is niet gedekt onder de privé WA-verzekering. Soms heb je ook een aanvullende beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Het is verstandig om te onderzoeken wat in jouw branche gebruikelijk is.

Algemene voorwaarden

Een andere manier om je aansprakelijkheid te beperken, is het opstellen en hanteren van algemene voorwaarden. Hierin regel je, naast de aansprakelijkheid voor schade, zaken als:
  • De betalingstermijn en eventuele incassokosten en rente;
  • Een eigendomsvoorbehoud voor als de klant niet betaalt;
  • De afwikkeling van een meningsverschil. Welke stappen zijn er en wie is bevoegd om in een geval van een conflict te oordelen?
Voor het deponeren van de algemene voorwaarden bij de KvK betaal je jaarlijks € 21,70.

5. Laat een boekhouder je administratie en belastingaangifte doen

Het opstellen van de winst- en verliesrekening en de balans is vakwerk. Je kunt een boekhoudprogramma gebruiken, maar voor de finesses kun je beter terecht bij een administratie- en accountantskantoor. Dat scheelt je tijd, maar belangrijker: een goede adviseur kent de route naar aftrekposten en ondernemersregelingen. Hij of zij is een waardevol klankbord bij wie je terecht kan met vragen en met wie je kunt sparren over je plannen en dilemma’s.
Tip! Veel NOAB-kantoren bieden speciaal starterspakketten met begeleiding én uitleg.

————————————————————————————————————————————————————-

NOAB KEURMERK

De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) is een branchevereniging met ruim 1.050 aangesloten kantoren.
Deze aangesloten administratie- en belastingadvieskantoren bedienen tezamen meer dan honderdduizenden ondernemers in het MKB-segment,
waarbij het ontzorgen, begeleiden en adviseren van de ondernemer centraal staat.

Het bericht Blog: Vanaf dag 1 op orde: starterstips waar je écht wat aan hebt verscheen eerst op NOAB.